Vriendschap

1 Op 5 kinderen met een handicap heeft geen enkele vriend(in) en 6 op de 10 geen vriendjes in de buurt. Ken jij iemand in je straat of buurt? Vraag hem of haar dan eens om buiten te spelen. Maak een afspraak om samen op Jeugdland Nieuw-Vennep te komen spelen. Of organiseer een leuke activiteit op Jeugdland waar iedereen aan mee kan doen. Wij denken graag met je mee.

Onderzoek Stichting Het Gehandicapte Kind:

Maar liefst 19% (1 op de 5) van de kinderen met een handicap geeft aan geen enkel vriendje of vriendinnetje te hebben, dat blijkt uit onderzoek*. En de kinderen met een handicap die wél een vriendje hebben, geven aan dat ze hun vriendjes niet zo vaak zien als dat ze zouden willen. Dit komt voornamelijk doordat school te ver weg is en faciliteiten, zoals speeltuinen of sportverenigingen in de buurt, niet toegankelijk zijn. Ook geven kinderen met een handicap aan dat ze niet genoeg aansluiting met kinderen zonder handicap vinden.


Verder blijkt uit het onderzoek dat 9 van de 10 kinderen zonder handicap wel eens wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje. Van de kinderen met een handicap is dit slechts 5 op de 10! Veel minder en dat terwijl een kinderfeestje in het leven van een kind een belangrijke activiteit is. Dit wordt door kinderen ervaren als dé bevestiging van een vriendschap, erbij horen.


𝐊𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐩 𝐨𝐧𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭𝐛𝐚𝐚𝐫
Henk-Willem Laan, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind: “We hebben in Nederland goede gehandicaptenzorg en voorzieningen ontwikkeld, maar helaas met als resultaat dat kinderen met een handicap in een parallelle, aparte samenleving leven. Met desastreuze gevolgen, zoals het hebben van geen vriendjes. Kinderen met een handicap hebben dit grote gevoel van eenzaamheid al ervaren tijdens de coronacrisis, toen zij werden vergeten. Je zou denken dat nu de lockdowns achter de rug zijn, deze kinderen ook weer minder eenzaam worden. Het tegendeel is echter bewezen: kinderen met een handicap zijn ongelukkiger dan hiervoor.”


Wij strijden voor een samenleving waarin alle 100.000 kinderen met een handicap in Nederland omarmd worden 💪🏼 💙


Bekijk hier alle feiten en cijfers uit het onderzoek 🔍.
*In opdracht van Stichting het Gehandicapte Kind deed onderzoeksbureau Kien onderzoek onder kinderen (met en zonder handicap) tussen 6-18 jaar naar hoe zij hun dagelijkse leven ervaren en hoe zij hun toekomst zien.